top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תמ.א אינסטלציה

החלפת פלאנג' של דוד

עודכן: 28 ביוני 2020


כעת נעסוק בהחלפת פלאנג' של אוגר- דוד שמש או דוד חשמל, בדרך הנכונה.


מהו פלאנג' ? ובכן זוהי נקודת החיבור של מערכת החשמל לדוד, אוגן המתברג לגוף הדוד שבו נמצאים גוף החימום, תרמוסטט, לפעמים גם מאיץ חום ולפעמים גם אנודת מגניזיום המשמשת אמצעי מונע שיתוך.

מערכת לחימום מים בדירה באמצעות חשמל קיימת כגיבוי למערכת סולרית בהתאם לדרישת התקן, גם כשקיים בדירה דוד הפועל על אנרגיה סולרית. אפשר תמיד להתקין גיבוי על בסיס גז או משאבת חום אבל מבין אלו, משאבת חום גז או חשמל, הנפוצה ביותר והזולה ביותר להתקנה היא מערכת חימום מים שנמצאת בדוד ופועלת ע"י גוף חימום מוזן מחשמל.

ראשית דבר צריך לשאול האם צריך להחליף את הדוד עצמו או רק את הפלאנג' שלו. קורה לפעמים שמחליפים פלאנג' אבל מצב הדוד כל כך גרוע (הדוד בנוי ממיכל פנימי עשוי מתכת, הופעת מים בגוון חום במקלחת היא סימן שהמתכת נתאכלה) שכדאי כבר לעשות אובר-אול ולהחליף הכל.


צריך גם לדעת בודאות שהתקלה הינה כזאת שדורשת החלפת פלאנג', לשם כך יש לערוך בדיקות לאיתור התקלה, אם למשל הפלאנג' נוזל זו בהחלט סיבה טובה להחליפו אולם לפעמים נגלה שההזנה החשמלית אינה תקינה (או שיש בה דבר הגורם לקצר או שאין כלל הזנה חשמלית) בלי קשר לפלאנג' ולמרכיבים שלו ואז הטיפול אינו טמון בהחלפת הפלאנג' או מרכיביו.

את הבדיקה הזאת צריך לבצע חשמלאי מוסמך לפי חוק החשמל.

אם הבדיקה שבוצעה לא גילתה בעיות הזנה והדוד עדיין בעייתי (לא מחמם או שמקצר) צריך להחליף גוף חימום ותרמוסטט ולשם כך לפתוח את הפלאנג'. לעיתים, ולאחר ביצוע בדיקה מתאימה, נגלה שצריך יהיה להחליף רק את גוף החימום או רק את התרמוסטט. כדאי לדעת שהחלפת התרמוסטט או גוף חימום לבדם אינה מצריכה פירוק והחלפה של כל הפלאנג' אלא ניתן לפרקם באופן עצמאי ללא צורך בפירוק הפלאנג'.


אולם אני סבור שבכל מקרה של גוף חימום תקול כדאי ומומלץ שלא להסתפק בהחלפת גוף חימום לבדו אלא כדאי לבצע פירוק של הפלאנג', ניקוי של פנים הדוד, והחלפת הפלאנג' כולו, וההסבר יובא מיד. הרי בלאו הכי יש להחליף תרמוסטט חדש כל 3 שנים.

סביר להניח שמה שהרס את גוף החימום היא האבנית, שכן אבנית תורמת להרס מתכות ולהאצת תהליכי שיתוך. גורם סביר נוסף לכשלים בדוד החשמלי הוא חימום יתר, וזה קורה כשהתרמוסטט לא עובד, כך שאם שכחתם לדוגמא, לכבות את המפסק, הגוף חימום עובד ללא הפסקה ומתחמם עד שנשרף. במקרה כזה לא היה לנו תרמוסטט וכעת גם אין לנו גוף חימום.

מהי אבנית? במים נמצאות תרכובות של סידן ומגנזיום במצב מומס (הן מגיעות למים מסלע גיר בשלב החלחול של מי תהום, כך שבמי ים מוטפלים אין אבנית), התצורה הקשה שלהם לאחר שיקוע שמגיע בטמפרטורה מסוימת, וצבעה לבן-אפור צהבהב זו האבנית. אבנית אגב, כנראה שלא מסוכנת לבריאות שלנו, ויש מחקרים המצביעים דווקא על תרומתה לבריאות, אולם היא בהחלט מזיקה לצנרת ולברזים. כפי שנכתב, אבנית מאיצה תהליכי שיתוך, בדוד היא מצטברת ונצמדת לגוף החימום ומורידה משמעותית את הספק הדוד, עד שבמקרה הקיצון היא גורמת לבידוד של גוף החימום מהמים עצמם והוא נשרף. אם מדובר בדוד מוליך חום (צילינדר) האבנית נצמדת לסליל ומורידה מהספקו ובקולטים האבנית יכולה לגרום לסתימת הצנרת. בכללי אבנית בצנרת גורמת להקטנת הספיקה והגדלת החיכוך, ואם לא די בזאת היא תורמת להתפתחות זיהומים במים.


לכן, אם גוף החימום תקול לא כדאי להסתפק בהחלפה נקודתית שלו אלא יש צורך בפתיחת הפלאנג' וניקוי הדוד מאבנית ואם כן גם להחליף את הפלאנג' כולו עם מרכיביו.


חשוב לדעת לפני שמבקשים להתקין מאיץ חום שמאיץ חום עלול לקצר משמעותית את אורך חיי הגוף חימום כיון שמאיץ חום הוא למעשה שרוול פלסטיק שעוטף את גוף החימום בתוך הדוד. כך יוצא שהמאיץ כולא את האבנית בתוכו והיא נצמדת במהירות רבה יותר לגוף החימום ומביאה לשריפתו.

מצד ימין רואים את גושי האבנית שהצטברו בתוך גוף המאיץ
מאיץ חום עם אבנית


אל תשכחו- לפני שהזמנתם אינסטלטור פרטי בדקו אם האחריות על המערכת עודנה בתוקף, אחריות של מערכת חימום סולארית או חשמלית הינה חובה חוקית ! בדומה לאחריות על מוצרי חשמל וגז. האחריות הניתנת על רכיבי המערכת הינה של היצרן או היבואן ולעיתים של המוכר, האחריות הניתנת על עבודת ההתקנה הינה של המתקין. תקופת האחריות משתנה מרכיב לרכיב במערכת: החוק מחייב מתן 4 שנות אחריות על גוף האוגר, הקולטים והצנרת ושנה אחת לגוף החימום, תרמוסטט, משאבת סחרור, ברז ערבול, וסתימת אבנית ושלוש שנים על ההתקנה.

ללא הכנה לקולטים
דוד חשמל 120 ליטר של חברת אמישראגז

פלאנג' הוא אוניברסלי (למעט בדודים של חברת אמקור) כלומר ניתן לקחת פלאנג' מדוד א' ולהתקין אותו בכל דוד אחר אולם בדוד של חברת כרומגן האטם צריך להיות של כרומגן.


לאחר שפותחים את הפלאנג' כדאי ממש לבדוק את פנים הדוד ולבצע ניקוי של האבנית והחלודה.

מומלץ לחזק את ברגי הפלאנג' בצורת שתי וערב, יש לשמור על לחץ אחיד בין כל הברגים ומומנט הידוק חזק דיו.


פלאנג' עם גוף חימום ותרמוסטט

אחרי שממלאים את הדוד במים ומוודאים שאין נזילה אפשר לחבר את החשמל מחדש.

חייב כמובן לבצע בדיקה שהפלאנג' החדש עובד.


טיפ קטן, כשהדוד מתמלא מים האויר צריך לצאת, לשם כך אנחנו פותחים ברז מים חמים בבית. עדיף לפתוח את ברז האמבטיה, ברגע שהברז מוציא מים בזרימה סדירה סימן שהדוד מלא מחדש. ולהיפך, כשרוצים לרוקן את הדוד מהמים בלי להרטיב את הסביבה, כמו במקרה שהדוד נמצא בתוך בוידם בבית, אזי תחילה סוגרים את ברז כניסת המים לדוד, אח"כ מחברים צינור גינה לפורק לחץ עם מחבר מתאים, פותחים ברז מים חמים בבית, ואז משחררים את המים ע"י פורק לחץ ומנקזים את המים היוצאים לאן שרוצים.




















20 צפיות0 תגובות

コメント


bottom of page