top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תמ.א אינסטלציה

שסתום אל חוזר ושסתום בטיחות

עודכן: 24 בדצמ׳ 2020

הפעם מאמר נישתי יותר, שמתמקד בשני רכיבים/חלקים בתוך מסעם של המים בדרך לדוד.

בארץ ישנה חובת התקנה של שני שסתומים אלו בכל דוד, בין אם זה דוד שמש, דוד חשמל או דוד שפועל על גז. שסתומים אלו ניתן למצוא גם על קוי צנרת שונים ובמערכות שונות כשאופן הפעולה יכול להיות מעט שונה אבל התוצאה שמשיגים באמצעותם- זרימה חד כיוונית של המים- זהה. שסתומים אלו הינם אביזרי בטיחות השומרים על תקינות המערכת, בלעדיהם המערכת לא הייתה מתפקדת.


אסביר מה תפקידם ולמה הם כל כך חשובים.


שסתום אל חוזר


זהו שסתום חד כיווני שמאפשר את זרימת המים בכיוון אחד בלבד. קיימים שסתומים אחרים שמבצעים את אותה הפעולה ולמרות שעיקרון הסגירה שלהם מעט שונה הם בני אותה משפחה והם: אל-חוזר כפול או מונע זרימה חוזרת, אל חוזר כדורי/כלפה, אל חוזר לקווי ביוב ועוד.


שסתום אל חוזר של הדוד בנוי מקפיץ פנימי שמתכווץ ונדרך רק אם יש לחץ בכיוון אחד. כשיש לחץ מים מהצנרת הוא נפתח ומאפשר זרימה לתוך הדוד, ברגע שאין זרימה לתוך הדוד הקפיץ משתחרר וסוגר את מעבר המים מהדוד לצנרת. הוא מותקן על צינור המבוא של הדוד, בכניסה לדוד.


מניעת חזרת המים מהדוד לצנרת הביתית חשובה לנו בגלל מספר דברים, אך שניה לפני נסביר איך יתכן שהמים שבדוד יחזרו לרשת הביתית, הרי יש בה לחץ! ובכן התשובה הפשוטה היא הפסקת מים ברשת המים העירונית שאז המים שבדוד יחזרו גם לתוך רשת המים העירונית או סגירת ברז כניסת המים לדירה ופתיחת ברז מים קרים שאז המים שבדוד יחזרו רק לדירה. אולם ישנה עוד סיבה והיא קשורה בהשוואת לחצים: לחץ המים בדוד גבוה מלחץ המים בצנרת כיון שמדובר במים חמים, למעשה המים שבדוד בלחץ של צנרת המים הקרים בתוספת הלחץ שנוצר המהפשטות המים החמים. לכן גם ללא הפסקת מים או סגירת ברז תמיד תהיה בריחה של מים מהדוד כלפי הצנרת.

  • תקלות בעת הפסקת מים יזומה בדירה. למשל, יש לכם תקלה באינטרפוץ, הזמנתם אינסטלטור והוא מבקש לפרק את הצנרת הבעייתית. ברור שאינסטלטור יסגור את המים לפני פירוק הצנרת. אם לא היה שסתום אל-חוזר בדוד סגירת המים בדירה לא היתה יעילה כי היו כל המים שבדוד חוזרים מהצינור המבוא לתוך הדירה בכח הכבידה.

  • שמירה על הניאגרה בעת הפסקת מים מהרשת העירונית לחץ המים בצנרת הדירה יורד, ללא שסתום האל-חוזר היו המים שבדוד זורמים בכח הכבידה חזרה לדירה ומגיעים למיכל ההדחה, ניאגרה. אלו כאמור מים שמגיעים מהדוד והם חמים. ניאגרה מפלסטיק לא היתה מחזיקה מעמד במים שבטמפ' מעל 60 מעלות והיתה נמסה.

  • שמירה על גוף החימום אם המים בדוד יחזרו לצנרת, שוב פעם, במקרה של חוסר לחץ בצנרת הדירתית, הדוד יתרוקן ממים וגוף החימום שאולי עובד ישרף, כמו בקומקום החשמלי במטבח. התקנת השסתום מבטיחה שהדוד לא יתרוקן.

  • חדירת מים מזוהמים לצנרת השתיה מים בדוד אינם מומלצים לשתיה, מדובר במים שעלולים להכיל זיהומים שונים וזאת עקב כל מיני סיבות שונות. במקרה של חוסר לחץ מים בדירה מים אלו יחזרו לצנרת המים הקרים ויזהמו אותה. ככלל כדאי לדעת שלא להשתמש בברז המים החמים לשתיה.

  • כניסת אויר לצנרת מים חמים זליגה של מים מהדוד חזרה לתוך צנרת המים הקרים יוצרת שחרור לחץ שבדוד ואח"כ גם לוואקום בקנה מידה קטן ולכן יניקה של אויר לתוך הדוד. מה שגורם לתופעה בה שני כוחות מתנגשים זה בזה, בעת פתיחת ברז חמים בבית מצד אחד יש יניקה של אויר כלפי הדוד (מהוואקום) ומצד שני יש לחץ הפוך של המים שרוצים לצאת. התוצאה שאנחנו רואים זו (תוך חלקיק השניה) פליטה של האויר הנשאב באגרסיביות החוצה דרך ברז המים החמים.

מכאן ששסתום אל חוזר תקול עלול לגרום לכל הבעיות הנ"ל, כיון ששסתום תקול פירושו כאילו אין שסתום כלל.

 

כאן ניתן לראות מה ממה מורכבת המערכת, (למעט הכבל הירוק )
דוד שמש מבפנים

שסתום לחץ


ידוע גם בשם פורק לחץ.

תפקידו למנוע הייוצרות לחץ של מעל 8 בר בדוד. יצרני הדוודים מייצרים אותם לפי נתונים ודרישות שנקבעו מראש בתקינה, ולפיה הדוד אמור לעמוד איתן בלחץ קבוע של 8 בר.

לחץ זה כולל את לחץ המים שמגיע מרשת המים בתוספת לחץ נוסף שנגרם עקב חימום המים במיכל סגור.

לחץ זה אנרגיה וזה דבר מצוין לאינסטלציה, בלעדיו כלל לא היתה מתאפשרת זרימת מים בקוי הצנרת. כל נקודת מים בדירה חייבת לקבל מים בלחץ מסוים, כלומר לחץ שחזק דיו כדי שהזרימה בה תהיה מספקת לשימוש נח. לחץ בדוד גם מונע היווצרות קיטור בטמפ' 100 מעלות (קיטור נוצר ב-165 מעלות באזור לחץ נתון 8 בר).

עם זאת, לחץ חזק מידי יהרוס את החומר ממנו בנוי הדוד.

אז הפורק מגן על הדוד מפני לחץ שעלול להזיק לו, בכך שהוא משחרר מים ברגע שהלחץ בדוד עולה מעל 8 בר. מים אחרים נכנסים במקום אלו שהשתחררו מהדוד אולם אלו מים קרים ולא מזיקים. גם בשסתום הזה המנגנון הוא קפיץ סגור שעמיד ללחץ של עד 8 בר, מעבר ללחץ זה הקפיץ מתכווץ ומים יוצאים.

שימו לב- פורק לחץ יכול לשחרר 4 ליטר מים ביום. זהו מצב נורמלי ואין מדובר בנזילה. לכן בדוד שנמצא במסתור או בתוך הבית חובה על האינסטלטור לנקז את הפורק לתוך הביוב או הניקוז.


השסתום רגיש לאבנית וכאשר הוא נסתם הוא כבר לא יעיל, לכן אחת לחצי שנה יש לבצע פעולת תחזוקה לשחרור האבנית ע"י סיבוב הקפיץ שבשסתום. הסיבוב גם בודק שהקפיץ לא נתקע. הרבה שסתומים מתקלקלים לאחר 4 שנים בערך, ומתכווננים ל-12 בר, לכן מומלץ להחליף שסתום מידי 4 שנים. בעת בדיקת השסתום כדאי כמובן לשים לב שהוא אינו נוזל לחינם, גם דבר שעלול לקרות.




68 צפיות0 תגובות

Commentaires


bottom of page