במאמר זה נלמד וניגע במה שנמצא בתוך הקירות בבית שלנו, היינו, הצנרת. באמרי צנרת אני מתכוון לצנרת של מים מתוקים, מי השתיה.
כידוע, קיים מגוון רחב מאוד של סוגי הצנרת המותרת ליישום בבתי מגורים בישראל. חוץ מלהזכיר כאן את חלקם, אני ממש לא הולך לכתוב עליהם יותר מידי. לכל סוג צנרת מאפיינים משלה, עם יתרונות וחסרונות יחסיים.
עד שנות התשעים היה מאוד נפוץ השימוש בצינור פלדה פחמנית מגלוון. היום, 30 שנים לאחר כניסת צנרת פלסטיק לשוק, שלה יתרונות רבים, הצטמצם מאוד השימוש בצנרת פלדה והיא בעיקר משומשת בקוי מים בקוטר של 2 צול ומעלה וכן במערכות מתזים (ספרינקלרים) וכיבוי אש.
ישנה גם צנרת נחושת, בישראל השימוש בה נדיר מאוד בבתי מגורים, אם כי תקן ישראלי 579 חלק 4 מערכות סולריות לחימום מים, מערכות תרמוסיפוניות, עדיין מחייב שהצינור המזרים בין הקולט לדוד השמש יהיה עשוי נחושת.
סוג נוסף פחות מוכר היא צנרת PP-R, פולירול, צינור ירוק (עבור מים) מאוד עבה עשוי מפלסטיק קשיח. הצינור נחשב אמין במים חמים והוא עמיד בלחץ, ההתקנה שלו דומה קצת לצנרת פלדה מגלוונת כיון ששניהם קשוחים ולא ניתנים לכיפוף. בפולירול המחברים נעשים ע"י ריתוך הפלסטיק באמצעות פלטה ייעודית, וחיבור לצנרת אחרת נעשה ע"י מחברים בהברגה. כיום השימוש בפולירול יותר פופולרי בקוי מים ראשיים, שמטבעם הינם קוים ארוכים ישרים, כיון שלצינור התקנה מסובכת יחסית בצנרת דירתית. אם רוצים לבודד את הצינור יש לרכוש מהספק בידוד מתאים בנוסף לצינור עצמו.
בנוסף, מקורות יודעי דבר מסרו לי שמכון התקנים הישראלי עובד כיום על הכנת תקן לצנרת נירוסטה עבור מי שתיה.
אבל אנחנו פה בשביל לדבר על הצנרת המוכרת לכולנו, צנרת פלסטיק שבה נעשה שימוש רווח כמעט בכל בית בישראל. וישנן 3 כאלו כפי שנרשם בכותרת: צנרת פקס, צנרת רב שכבתית SP של חברת מצרפלס, וצנרת מולטיגול של חברת גולן. את הפקס מייצרת חברת גולן לפי ת"י אולם ישנן גם חברות אחרות שמייצרות צנרת זו בישראל. לפקס, SP ומולטיגול קטרים זהים: 16 מ"מ, 20 מ"מ 25 מ"מ 32 מ"מ. ישנם צינורות בקטרים גדולים מאלו אבל הם פחות רלוונטיים לדירות מגורים.
פקס
פקס למעשה זה פוליאתילן מצולב PE-X, הצינור מגיע בצבע שחור ובקטרים שונים. חברת גולן מייצרת נכון להיום צנרת פקס עד קוטר 800 מ"מ. הצילוב של הפקס לצנרת ביתית הוא מסוג C, ליצרניות פקס אחרות יש צילוב אחר מסוג B.
יש לשים לב שהקוטר של הצינור יהיה בפקס תמיד הקוטר החיצוני. שיטת המדידה הינה מטרית.
הצינור עמיד בפני שיתוך וחלודה ואין בו הצטברות של אבנית.
המחברים של הצנרת יהיו לרוב בתבריג, כאשר המותג התקני הינו של חברת NTM האיטלקית המייצרת עבור חברת גולן בישראל. עם זאת, כיום ישנם בשוק גם אביזרי לחיצה המיועדים לצנרת פקס בדומה למה שקיים בצנרת SP ואפילו אביזרי push fit. כאן המקום להעיר שיש לעבוד רק עם ספקים נאמנים שמחזיקים במחברים העומדים בתקן ושמותרים בהתקנה. טמבוריה רגילה לרוב תחזיק במחברים שאינם תקינים !
מעבר לכך שמדובר בצינור אמין ונח יחסית לעבודה, הדבר המרכזי בצנרת זו היא דווקא שיטת ההתקנה שלה: בצנרת פקס אנו עובדים בצינור בתוך צינור ובהתקנה מקבילה עם מרכזיה.
הפקס מונח בתוך צינור שרשורי, צינור השחלה, שלו 4 תפקידים:
הגנה על הצינור הפנימי
בידוד תרמי למים חמים בתוך הדירה
מסייע לאיתור נזילות בקו
משמש כצינור מתעל, באמצעותו נעשית החלפת הצינור בלי צורך בהריסת הריצוף.
הצינור השרשורי מגיע בצבע כחול, שחור, או אדום. כחול למים קרים, שחור לקו מים ראשי ואדום למים חמים. למעט הצבע עצמו אין הבדל בתכונות בין הכחול לאדום. מי שמחפש את הלוגו של חברת גולן יכול למצוא אותו מוטבע על הצינור המתעל עצמו.
הצינור עצמו שחור ובעל התנגדות ועמידה ב-UV.
הצינור גמיש וניתן לכיפוף, הוא עמיד ללחצים ובמקרה של מעיכה הוא יחזור מיד אח"כ לגודלו המקורי. יש להעיר כי לאחר מספר שנים הפקס יתקשה מעט.
לצינור מקדם התפשטות גבוה יחסית ועל פי התקן יש לעגנו בצורה המאפשרת לו לזוז לאחר ההתקנה.
נחזור רגע לצינור המתעל. כאמור, אחד היתרונות של צנרת זו היא אפשרות השליפה של הצינור מתוך הצינור המתעל והחלפתו בצינור חדש, מהמרכזיה ועד לנקודת המים הנמצאת בקיר.
כדי שאכן תתאפשר החלפת הצינור בשליפה על האינסטלטור המתקין את הצנרת להקפיד כבר במועד ההתקנה הראשונית על מספר דברים (כל הכללים הללו ועוד אחרים לקוחים מתוך התקנים הישראלים להתקנת צנרת פלסטיק) :
כל נקודת קצה תחובר בצינור נפרד (התקנה מקבילית), מהמרכזיה ועד לנקודה. אין לבצע פיצולים והסתעפויות בצינור.
יש להקפיד על קיבוע יציב של קופסת הפלסטיק לקיר בנקודת הקצה, גם אם זה קיר גבס. כיון שהיא תהיה העוגן של הצינור בעת ההשחלה השניה, אנחנו לא מעוניינים שהיא תשתחרר ממקומה, כיון שאז תדרש הריסה של הקיר.
יש להקפיד על חיבור מלא של הצינור המתעל לקופסת הפלסטיק בנקודת הקצה, על מנת לאפשר את ההשחלה כאמור, לשם כך מיועדות ה'שיניים' שבקופסה.
יש להקפיד על הנחת הצינור בצורת S בעת מפגש רצפה-קיר, וכן על סיבוב ברדיוס 8D, שמונה פעמים קוטר הצינור, כיון שדרך זו מאפשרת את ההשחלה. הסיבוב יחל 30 ס"מ לפני הקיר.
יש להקפיד על קיבוע הצינור לרצפה במרחק הגדול מ- 30 ס"מ לפני הקיר.
על האינסטלטור לדאוג לכך שנקודת הקצה (זוית 105 מעלות) תהיה נתנת לשליפה ללא הריסה של הקיר, ברם כיון שקוטר שטח הפנים של הנקודה הוא 40 מ"מ יתכן ובנקודות שנמצאות בקיר עם אריחי קרמיקה לא תתאפשר שליפה ללא הריסה (כיון שהקדח של הרצף בדר"כ קטן מ-40 מ"מ).
אציין כאן כי ישנם כללי עשה ולא תעשה רבים בהתקנת צנרת פקס, לא מיניתי כאן את כולם.
לפני ההשחלה כדאי לתת לצינור פאזה של זוית חדה וכן לסכך את המתעל עם חומר סיכה. בהתקנה הראשונית יש לכסות את הצינור בפקק בעת ההנחה, על מנת למנוע כניסת לכלוך לצינור.
להלן קישורים ליצרני פקס בישראל:
(SP) SUPER PIPE
זוהי צנרת פקס עם שכבת אלומניום בתוך הפקס, שנועדה לחזק את הצינור.
נהוג ורצוי שצנרת כחולה תשמש למים קרים ואדומה למים חמים. יש לדעת כי לצינורות אלו אין עמידה לקרינת UV ויש לכסותם בהתאם. הצינור השחור לעומת זאת מוגן.
למחברים נהוג להשתשמש באביזרי לחיצה. אם כי ניתן להשיג גם אביזרי תבריג וכן push fit.
מחיר של צינור SP יותר יקר מצינור פקס.
הצינור עמיד בפני שיתוך וחלודה ואינו נסתם מאבנית.
הצינור גמיש אולם כיפוף שלו יש לבצע רק באמצעות קפיץ, חיצוני או פנימי וכן להקפיד על רדיוס של מינימום 5 פעמים קוטר הצינור. הצינור גמיש אולם לחיצה מאכנית עליו תזיק לו, הצינור יתכווץ ולא יחזור לקוטר המקורי שלו - יש על כן להגן עליו ולבטן אותו אחרי ההתקנה וביצוע בדיקת לחץ.
באביזרי לחיצה יש להקפיד על הוראות אלו:
לפזז את הצינור עד לקבלת הפאזה הרצויה מבחוץ ומבפנים.
סיכוך של הגומיה הפנימית במחבר עם סבון.
הכנסה של הצינור לתוך המחבר עד הסוף, לפי הסימון שבמחבר.
לחיצה נעשית עם מכשיר לחיצה ידני או חשמלי.
הבדל בין צנרת פקס ל-SP:
אז כפי שראינו, ישנם מספר הבדלים בין צינור פקס לצינור SP אולם ההבדל הגדול הוא דווקא באופן ההתקנה שלהם בדירה.
בעוד חיבור צינור פקס נעשה במקביל כפי שהוסבר, חיבור צנרת SP נעשית בטור, כלומר הצינור עובר בין נקודת מים לנקודת מים ללא צורך במרכזיית מים. קיימות 2 דרכי פיצול לצינור:
האחת היא בנקודת מים, כלומר הצינור מגיע עד הנקודה ובנקודה יש אביזר פיצול מתאים (תושבת ברז כפולה או משולשת) ממנו ישנה יציאה לנקודה עצמה ויציאה בלחיצה לצינור שיגיע לנקודת מים הבאה, וכן הלאה.
הדרך השניה היא פיצול באמצעות מחברי פיצול (T) בלחיצה במקומות בהם נדרש פיצול, בדר"כ ברצפה, פיצול זה נעשה עם שינוי קוטר הצינור, בהתאם לתכנון המערכת.
תכנון נכון של המערכת ימנע פיצולים מיותרים וגם יחסוך כסף למבצע.
במה מדובר?
כדי לשמור על ספיקה זהה ומספקת בכל הדירה יש לשמור על שינויי קוטר בצנרת בהתאם לאמור בתקן 1205 חלק 1: צינור בקוטר 16 מ"מ יתן מים לנקודת מים (נקודה סטנדרטית, ברם ג'טים, ג'קוזי וכו' כנראה שידרשו קוטר גדול מזה ויש לבדוק זאת עם היצרן), צינור 20 מ"מ יתן 2-3 נקודות, צינור 25 מ"מ יתן 4-9 וצינור 32 מ"מ יתן 10-16 נקודות מים.
לכן ברור שלא ניתן להשתמש בצינור 16 מ"מ לכל הדירה, כמו כן ברור שאין טעם להשתמש בצינור 32 מ"מ לכל הדירה, ואם כן יש לבצע התאמות קוטר בהתאם לאמור בתקן 1205 הנ"ל.
לדוגמא: בדירה ישנם 2 חדרי אמבטיה, מטבח וברז גינה, בכל חדר אמבטיה ישנם 3 נקודות מים ובמטבח 2 נקודות, סה"כ 9 נקודות מים בדירה. לכן המתכנן יאמר לאינסטלטור שימשוך צנרת מהמונה הדירתי לדירה בקוטר 25 מ"מ. לפני המטבח נבצע פיצול והקטנת קוטר של הצינור, 25 מ"מ יעבור לצינור 20 מ"מ עבור המטבח, ממנו יעשה פיצול נוסף מ- 20 מ"מ ל- 16 מ"מ עבור כל נקודה. הפיצול הראשון יעשה ברצפה לפי הדרך השניה, קרי ברצפה ( או בתקרה- בתקרות מונמכות) עם אביזר הסתעפות (T) והפיצול השני יעשה לפי הדרך הראשונה- בסמוך לנקודה.
נחזור לרגע לצינור 25 מ"מ, הוא ימשיך עד הפיצול הבא, הפיצול בין חדרי האמבטיה, כשכל חדר יקבל צינור 20 מ"מ וכן הלאה עד לנקודות הקצה.
כמובן תמיד ישנה אפשרות להתקין מרכזיית מים בדומה לצנרת פקס אולם התקן במקרה זה לא מחייב אותנו לעשות זאת. במקרים מסויימים מרכזיית מים תועיל מאוד גם בהתקנה טורית , יש להקפיד להתקין אותה
בצורה גלויה ונגישה.
ניתן להעביר צנרת SP לאורך הקיר, אולם יש לשמור על קוים ישרים ומקבילים. וחמים תמיד מעל קרים.
אציין כאן כי ישנם כללי עשה ולא תעשה רבים בהתקנת צנרת SP, לא מיניתי כאן את כולם.
בהתקנת צנרת SP נעשה פחות שימוש במטר רץ צנרת לעומת התקנת צנרת פקס. במקרה של תקלה בצינור SP התיקון יחייב איתור הנזילה והרמת ריצוף.
ניתן לזהות צנרת SP באמצעות גלאי מתכות, פקס מטבע הדברים לא.
מולטיגול
זו צנרת של חברת גולן פלסטיק, דומה מאוד ל-SP אולם המחברים הקיימים לגביה הם רק לחיצה או push fit.
גם בצנרת זו אין להתקין מקשר (מחבר כפול) ברצפה אולם מותרת התקנת מחברי פיצול ברצפה, למעט מתחת לארון מטבח, בחדרים רטובים וביציקת בטון.
אין לערבב צינור מולטיגול עם מחברי SP וההיפך.
מחלציים של SP יתאימו לצנרת מולטי גול, מלחציים של גולן יתאימו רק למולטיגול.
כיצד נבדיל בין מחברים של מולטיגול ל-SP?
במחבר של SP ישנם טבעות (ירוק, לבן, שחור או חום, תלוי בקוטר הצינור), למחבר של גולן אין טבעות פלסטיק.
כללי, אבל חשוב
צנרת פלסטיק (מכל הסוגים הנ"ל) להולכת מי שתיה תהיה בדרג 16 לקרים ו-24 לחמים, כלומר צריך להתחשב בטמפרטורת העבודה המקסימלית בבחירת הצינור. הסיבה להבדל היא שמים חמים מחלישים את עמידות הצנרת ללחץ והסיכוי לכשל גדל. דרג גבוה יותר משמעותו צינור יותר חזק, יותר חזק= יותר עבה, ולכן, לצנרת מים חמים נדרוש צינור יותר חזק. דרג 16 עמיד ללחץ 16 בר ודרג 24 עמיד ללחץ 24 בר וכן הלאה.
אסביר יותר, דרג 24 פירושו שהצינור עמיד ללחץ 24 בר ב-20 מעלות, ב- 95 מעלות הוא יהיה עמיד ל-10 בר, כיון שלחץ המים בדירה קבוע לכלל הצינורות מובן שצנרת חמים צריכה דרג גבוה יותר. הערה נוספת, היצרן יודע שאנחנו משתמשים באותו צינור לחמים וקרים ועל כן יהיה כתוב על הצינור את עמידותו בלחץ ב- 95 מעלות ועמידותו בלחץ ב-20 מעלות.
צנרת מגוולנת תהיה דרג ב' לפחות לפי ת"י, או סקדיאול 40 לפי השיטה האמריקאית.
ความคิดเห็น